Καπνιστό Κεφαλοτύρι Αιγαίου: Ένα τυρί φόρος τιμής στην αύρα του Αιγαίου Πελάγους

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kefalotyri Aigaiou

Στο υψηλότερο σημείο της πανέμορφης Ίου, συμβαίνει κάτι πραγματικά μοναδικό. Οι κυκλαδίτικοι άνεμοι και η αλμύρα της θάλασσας δημιουργούν μία πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων από την οποία προκύπτει ένα εκλεκτό τυρί, το Καπνιστό Κεφαλοτύρι Αιγαίου.

Τι το κάνει μοναδικό;

  • Παράγεται από κατσικάκια που ζουν ελεύθερα στο νησί και τρέφονται από την ιδιαίτερη χλωρίδα του.
Katsikakia eleftheras voskis
  • Ωριμάζει αργά, τουλάχιστον για 8 μήνες, σε ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες, ώστε να απορροφήσει όλα τα αρώματα και την αλμύρα του ελληνικού νησιού.
Orimansi Tiriou
  • Καπνίζεται φυσικά με ξύλα οξιάς και θρούμπης.
  • Έτσι, αποπνέει θάλασσα σε κάθε του απολαυστική μπουκιά.

Λίγα λόγια το Τυροκομείο Ίου “Νιώτικο”...

Το Τυροκομείο Νιώτικο λειτουργεί από το 2007, έχοντας ως κύριο στόχο την ανάδειξη της παράδοσης του νησιού στη τέχνη της τυροκομίας.

Βρίσκεται σε ένα μοναδικό σημείο του τόπου, σε υψόμετρο 450 μέτρων, έχοντας άμεση επαφή με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Στη παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιείται αποκλειστικά τοπικό, αγνό γάλα, που παράγεται από ζώα ελευθέρας βοσκής δίχως τη προσθήκη συντηρητικών.

to nisi tis iou

Η αγάπη τους για τα παραδοσιακά προϊόντα είχε σαν αποτέλεσμα τη παραγωγή εκλεκτών τυριών ανωτέρας ποιότητας. Κάθε τυρί τους, όπως και το Καπνιστό Κεφαλοτύρι Αιγαίου, εσωκλείει τις γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής γης οδηγώντας τον γευσιγνώστη σε ένα ταξίδι αισθήσεων και  αναμνήσεων.

Το τυροκομείο έχει αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ανά τα χρόνια, όπως Πανευρωπαϊκή διάκριση στη Μαδρίτη, Χρυσό βραβείο ποιότητας στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδική βράβευση από το περιοδικό ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ.

Μάθε περισσότερα για το Καπνιστό Κεφαλοτύρι Αιγαίου εδώ.

Ανακάλυψε τα σημεία πώλησης του εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μείνετε συντονισμένοι και ενημερωθείτε για όλα μας τα νέα!